Zodra het buiten kouder wordt gaat de verwarming aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in huis en wordt het vocht uit uw parketvloer onttrokken. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis laag, soms nog geen 30%. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 50-60%, wat gemeten kan worden met een Hygrometer. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot krimpnaden, scheuren of schotelen van het hout. Met een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid op peil worden gehouden en voorkomt u een hoop schade.

Luchtvochtigheid

Over het algemeen trekken de krimpnaden en scheuren weer dicht wanneer de luchtvochtigheid normale waardes heeft bereikt. Geschotelde delen zullen helaas altijd blijvend vervormd zijn.  Langdurige lage luchtvochtigheid kan naast blijvende schade aan een parketvloer ook leiden tot gezondheidsklachten, zoals een droge huid en droge ogen.

Luchtbevochtiger

In de winterperiode is de luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt. Radiatorbakjes met water zijn niet voldoende om de aanbevolen luchtvochtigheid te verkrijgen. Het plaatsen van een luchtbevochtiger met een ingebouwde hygrometer is de beste oplossing! Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan en gaat weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.

Bij Van Hooijdonk Vloeren zijn verschillende luchtbevochtigers te krijgen van Boneco. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en laat u adviseren op maat!

Neem contact op