Laminaat vs. PVC vloer: Wat is het verschil?  

De juiste vloer kiezen is een moeilijke keuze, waarbij verschillende factoren een rol spelen. PVC en laminaat zijn allebei geschikte opties, maar wat zijn de verschillen? Wij leggen het graag aan u uit!  

Wat is laminaat? 

Laminaat is een kunststof vloer die bestaat uit verschillende verlijmde lagen. De onderste laag is een samengeperste houten laag die zorgt voor stabiliteit van de vloer. De tussenlaag is vaak van HDF gemaakt en de toplaag is een fotoprint. Deze fotoprint is tegenwoordig zeer realistisch, waardoor het lijkt alsof er een echte houten vloer ligt. 

Wat is PVC? 

Een PVC vloer is een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen polyvinylchloride. Deze houtvrije vloer is dankzij de huidige technieken bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden.  

 

Verschillen tussen laminaat en PVC vloeren 

Prijs  

Over het algemeen is een laminaat vloer goedkoper dan een PVC vloer. Er zijn natuurlijk wel goedkopere en duurdere opties bij beide vloeren. Een PVC vloer is duurder doordat deze volledig uit kunststof bestaat. Een PVC vloer heeft in veel gevallen een geïntrigeerde ondervloer, vooral bij klikvloeren. Laminaat heeft daarentegen alleen een kunststof toplaag, terwijl de onderlaag bestaat uit houtvezels, wat deze vloersoort goedkoper maakt.  

 

Plaatsen van de vloer  

Laminaatvloeren kunnen vaak geïnstalleerd worden via een klikverbinding, hierdoor is het een ideale vloer om zelf te leggen. Met een laminaat vloer raden we wel aan om ook plinten aan te schaffen, omdat laminaat uitzet en krimpt door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.  

Bij een PVC vloer wordt vaak gebruik gemaakt van lijm, dit noemen we een verlijmde vloer. Er bestaan ook PVC klikvloeren, dit is een kliksysteem dat te vergelijken is met die van laminaatvloeren. Bij het installeren van een PVC vloer is het belangrijk dat de ondergrond vlak en egaal is, omdat een PVC vloer vrij dun is en oneffenheden duidelijk te zien zijn.  

Omdat een PVC vloer gemaakt is van kunststof, ‘werkt’ de vloer niet. U kunt dus zelf kiezen om wel of geen plinten te gebruiken.  

 

Onderhoud 

Het onderhoud van een PVC of laminaat vloer is heel eenvoudig. Met regelmatig stofzuigen en dweilen gaan de vloeren al erg lang mee. Kijk wel uit met schoonmaakmiddelen. Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger, kunt u beter niet gebruiken. Voor elke type vloer raden we een apart reinigingsmiddel aan. Neem contact met ons op voor advies op maat.  

 

Waterbestendigheid 

Laminaatvloeren bevatten een houtvezelplaat die meestal niet waterdicht is. Een paar druppeltjes water of een omgevallen glas water kunnen meestal geen kwaad, maar bij langdurig contact met water neemt het hout het water op en zet het uit. Er bestaan ook speciale laminaatvloeren met een waterproof label, dankzij de waterbestendige laag die op de vloer wordt geplaatst.   

Waterbestendigheid is een groot verschil tussen PVC en laminaat vloeren. De PVC vloer is gemaakt van kunststof en hierdoor 100% waterbestendig. Als u een PVC vloer wilt in vochtige ruimtes, zoals een badkamer of een buitenruimte, moet u er wel voor zorgen dat de PVC vloer is vastgelijmd met waterbestendige PVC lijm.  

 

Geluid 

Laminaat vloeren hebben zonder een onderlaag een tikkend contactgeluid, zeker bij schoenen met hakken. Dit kunt u verhelpen door een ondervloer toe te voegen. De ondervloer dempt het geluid en zorgt dat het tikkende geluid verdwijnt.   

Voor tussenwoningen of appartementen is een PVC vloer ideaal. Een PVC vloer is namelijk geluiddempend. De vloer is gemaakt van een zacht materiaal waardoor het van zichzelf een zacht loopgeluid heeft. De PVC vloer heeft minder loopgeluid dan andere vloeren.  

 

Vloerverwarming 

Ook laminaat kan gecombineerd worden met vloerverwarming, maar niet alle laminaat is even geschikt. Laminaat wat geschikt is voor vloerverwarming is dunner dan gewoon laminaat en heeft een lage warmteweerstand. Het laat hierdoor de warmte beter door. Een PVC vloer is de beste keuze als het gaat om vloerverwarming. Een eigenschap van de PVC vloer is dat deze zich makkelijk aanpast aan de temperatuur van de omgeving. Een PVC vloer is een stuk dunner en het is gemaakt van warm voelende materialen, hierdoor haalt u het optimale uit uw vloerverwarming. U moet wel rekening houden met de lijm die u gebruikt voor uw PVC vloer, aangezien niet elke lijm even goed tegen warmte kan.  

 

De juiste keuze: laminaat of PVC? 

PVC- en laminaat vloeren zijn beide geschikte opties om thuis te hebben. Ze hebben beide zo hun voordelen en er is volop keus als het gaat om kleuren en prints. De juiste keus is volledig afhankelijk van uw voorkeuren en wensen. Een laminaatvloer is voordeliger en makkelijk zelf te plaatsen, een PVC vloer is waterbestendig, geluiddempend en het best in combinatie met vloerverwarming.  

Laminaat en PVC bij Van Hooijdonk Vloeren 

Liever het verschil tussen laminaat en PVC met uw eigen ogen ontdekken? Kom langs in onze showroom in Etten Leur, nabij Breda! U kunt bij ons terecht voor diverse vloeren in verschillende stijlen en prijsklassen. We vertellen u graag meer over het verschil tussen PVC en laminaatvloeren.   

Showroomadres
Torenpad 6
4872 XN – Etten-Leur
Routebeschrijving

M: 06-12866281 
T: 
076 – 5037738

E: info@vanhooijdonkvloeren.nl 

Openingstijden
Open op afspraak
Tijdens de vakantieperiode gewijzigde openingstijden

Meest recente berichten