Parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming zien we steeds vaker terug in het Nederlandse huishouden. Toch vragen nog veel mensen zich af of een houten vloer goed samengaat met vloerverwarming. Dat is zeker mogelijk, maar er moet wel rekening gehouden worden met het type hout, het opstookprotocol en het type vloerverwarming. Wij leggen uit waar je op moet letten voordat je parket gaat leggen op een vloerverwarmingsinstallatie.

Welk parket is geschikt voor vloerverwarming?

Er zijn verschillende parketten die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vast verlijmde vloeren en tapis parket zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Minder geschikt zijn zwevende parketvloeren, lamelparket en massief houten vloeren. Onze specialisten raden aan om te kiezen voor een vast verlijmde vloer. Deze vloer werkt namelijk niet onder de temperatuurverschillen, laat de warmte goed door en vermindert het loopgeluid. Daarnaast is het belangrijk om het juiste houtsoort te kiezen.

Welke houtensoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Een goede houtsoort houdt de warmte goed vast en kan goed tegen veranderingen in luchtvochtigheidspercentages. Wanneer een houtsoort erg gevoelig is, zet een parketvloer uit of kan deze gaan krimpen waardoor de vloer beschadigd. In Nederland is eikenhout enorm populair, en dat is maar goed ook want eikenhout is zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Parket op vloerverwarming

Vloerverwarmingssystemen

De meest voorkomende vloerverwarmingssystemen zijn (conventionele) vloerverwarming, droogbouwsysteem met waterleidingen en het ingefreesde vloerverwarmingssysteem met waterleidingen. Deze worden geadviseerd om te gebruiken in combinatie met een houten vloer. Minder geschikte installaties zijn de elektrische- en infrarood vloerverwarmingen.

Opstookprotocol

Wanneer de vloer is gelegd kun je niet direct de vloerverwarming aanzetten en genieten. Eerst moet het opstookprotocol worden gehanteerd. Met dit protocol wordt gecontroleerd of de vloerverwarmingsinstallatie naar behoren werkt. Het opstookprotocol bestaat uit het stapsgewijs opwarmen en afkoelen van de vloerverwarmingsinstallatie.

Stap 1: Zet de vloerverwarming op 20 graden
Stap 2: Verhoog elke dag met 5 graden tot 45 graden
Stap 3: Draai het proces om. Begin met 45 graden en verlaag elke dag met 5 graden
Stap 4: Neem 2 dagen pauze
Stap 5: Herhaal dit proces

Vloerkoeling

Naast vloerverwarming bestaat er ook vloerkoeling. In de warme zomermaanden wordt er koud water door de leidingen gepompt waardoor de vloer kouder wordt en zo de rest van de woning afkoelt. Zo wordt het met gemak 5 graden koeler in huis!

Van Hooijdonk Vloeren

Bij het uitzoeken van een vloer met de mogelijkheid tot vloerverwarming komt veel kijken. Onze specialisten adviseren je graag! Kom langs in onze showroom in Etten-leur, nabij Breda, of neem telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag!

Showroomadres
Torenpad 6
4872 XN – Etten-Leur
Routebeschrijving

M: 06-12866281 
T: 
076 – 5037738

E: info@vanhooijdonkvloeren.nl 

Openingstijden
Open op afspraak
Tijdens de vakantieperiode gewijzigde openingstijden

Meest recente berichten