Wat zijn de voor- en nadelen van een massief houten vloer?

Een goede vraag, want voordat u een vloer kiest moet u goed in beeld hebben of een vloer bij uw wensen past. Wij helpen u hier graag bij! In deze blog leggen we graag uit wat een massief houten vloer is en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kunt u wel overwogen een keuze maken!

Wat is een massief houten vloer?

Een massief houten vloer is een houtenvloer waarbij de plank bestaat uit één soort hout. Hierbij kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten. In Nederland wordt er vooral gekozen voor eikenhout bij een massief houten vloer.

Voordelen massief houten vloer

Er zijn meerdere redenen waarom zoveel Nederlanders kiezen voor een massief houten vloer.

Mooie en natuurlijke uitstraling

Een van de belangrijkste redenen om voor een massief houten vloer te kiezen is de uitstraling. De vloer heeft namelijk een rustieke en levendige uitstraling. Dit komt door de noesten en scheuren in het hout. Dit geeft elke ruimte direct meer sfeer.

Duurzame keuze

Massief houten vloeren kunnen door de dikke houten toplaag meerdere keren geschuurd worden. Dus wanneer er beschadigingen zichtbaar zijn, kunnen deze weggeschuurd worden en ziet de vloer er weer uit als nieuw.

Een nieuw uiterlijk

Doordat een houten vloer gedurende het onderhoud opnieuw gelakt moet worden, kunt u eenvoudig kiezen voor een ander uiterlijk van de vloer. Zo kunt u kiezen voor een andere kleur die beter bij uw huidige interieur past.

Gaat een leven lang mee

Een houten vloer kan meerdere keren geschuurd worden en met goed onderhoud hoeft de vloer maar eens in de 20 jaar geschuurd te worden. U koopt dus een vloer voor het leven.

Verschillende legpatronen

Een populair legpatroon dat we vaak terugzien bij houten vloeren is het visgraatpatroon. De massief houten plankjes worden dan in het bekende patroon gelegd. Vervolgens worden ze verlijmd en vernageld aan de ondervloer. Maar ook andere legpatronen zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Hongaarse Punt.

Wat-zijn-de-voor-en-nadelen-van-een-massief-houten-vloer

Nadelen massief houten vloer

Naast een aantal voordelen heeft een massief houten vloer ook een aantal nadelen.

Duur

Een houten vloer is duurder dan de standaard laminaatvloer. Dit schrikt in het begin af. Het is wel zo dat een houten vloer veel langer mee gaat en op de lange termijn vaak goedkoper is.

Niet waterbestendig

Hout is een natuurproduct en is gevoelig voor vocht. In tegenstelling tot andere vloeren kan deze vloer niet gelegd worden in de badkamer of in een washok.

Kan niet altijd op een vloerverwarmingsinstallatie gelegd worden

Massief houten vloeren en een vloerverwarmingsinstallatie is geen goede combinatie. Door de hitte kan het hout gaan kromtrekken. Toch is het mogelijk om een houten vloer op een vloerverwarmingsinstallatie te leggen. Maar dan moet de houten vloer vernageld en verlijmd worden aan de ondervloer. Wanneer een houten vloer zwevend gelegd wordt is dit helaas niet mogelijk.

Van Hooijdonk Vloeren Etten-Leur

Een massief houten vloer is een bijzondere vloer met een aantal unieke eigenschappen. Is deze vloer iets voor u? Neem een kijkje in onze showroom in Etten-Leur. Samen met u kijken we naar de houten vloer die het beste bij u en uw interieur past. Neem contact met ons op en maak een afspraak!

Showroomadres
Torenpad 6
4872 XN – Etten-Leur
Routebeschrijving

M: 06-12866281 
T: 
076 – 5037738

E: info@vanhooijdonkvloeren.nl 

Openingstijden
Open op afspraak
Tijdens de vakantieperiode gewijzigde openingstijden

Meest recente berichten